august 26, 2020

Derfor bør du omfuge dit murværk

By Jette Ida Frederiksen

Hvis dit murværk bærer præg af de mange år, det har stået, kan en omfugning af murværket være en god løsning på det slidte look. På samme tid får du en stærk facade, der stort set ikke kræver vedligeholdelse.

Hvad indebærer en omfugning?

En omfugning startes ved at de gamle, slidte fuger fjernes, hvilket skal gøres med nøjsomhed, således murstenene ikke ødelægges. Denne proces kaldes udfræsning og kan i almindelige huse gøres med elektriske apparater. I skrøbelige huse anbefales det at gå manuelt til værks af hensyn til bygningen.

Næste step er valg af mørtel, som er det materiale, der skal fylde fugerne. Her er der et hav af muligheder, så hold dig endelig ikke tilbage med at spørge omkring dig i dit byggemarked. Efter mørtlen er størknet, skal der gøres rent, hvilket gøres med en blød børste, således murstenene fremstår flotte og rene.

Hvorfor du bør overveje en omfugning af murværket

Det kan være fugerne har slået sprækker, hvilket heldigvis ikke er katastrofalt for bygningens konstruktion, men det giver et slidt udtryk. Worst case kan regnvand slippe ind igennem fugerne, ind i murværket og resultere i fugtskader, hvilket er en reparation i helt ny kaliber. 

Men det kan også være, der helt enkelt er tale om svage fuger, hvilket kan resultere i, at murværket kollapser, hvorfor en omfugning kan være super vigtig.