marts 2, 2021

Derfor er vaccination af hest vigtigt

By Jette Ida Frederiksen

Ligesom mennesker i mange år er blevet vaccineret mod alverdens sygdomme, er det også vigtigt at sørge for, at din hest får de nødvendige vaccinationer. Heste i Danmark vaccineres både for at beskytte den enkelte hest, men en sideeffekt er, at man samtidigt ved at vaccinere sin hest også beskytter hele Danmarks hestebestand mod udbrud af de sygdomme, som der netop vaccineres imod.

Det er kutyme, at hesten har en årlig aftale med dyrlægen – og det kan sagtens være i forbindelse med vaccination. Heste bliver oftest vaccineret, når de er føl. De vaccineres 2 gange med 1-3 måneders interval. Heste, der er blevet vaccineret før, skal revaccineres med forskellige intervaller for de forskellige sygdomme. Der er nemlig også forskel på, hvor lang tid hesten har antistoffer i blodet mod den pågældende sygdom. Vaccination af hest er altså ikke bare en opgave, der er lige til, men med en kyndig dyrlæge skal du og din hest nok komme igennem det.

Bivirkninger ved vaccination af hest

Der vil normalvis ikke være decideret bivirkninger efter en vaccination. Men hvis det er første gang, hesten bliver vaccineret, kan den reagere med nedsat lyst til foder eller udvise træthed eller en smule feber på vaccinationsdagen. Disse symptomer vil dog være forbigående. I visse tilfælde kan der ses en hævelse på det sted, hvor vaccinationen er blevet givet. Men det er yderst sjældent.

Er der en risiko ved at undlade vaccination?

Ja, det er der! Som tidligere nævnt er der både en risiko for den enkelte hest men også for hele hestebestanden. Der vaccineres mod influenza, stivkrampe og virusabort. Ingen influenzavaccine vil betyde lange og mere alvorlige sygdomsforløb på baggrund af influenza. 50% af heste, der får stivkrampe, som ikke er vaccineret, ender faktisk også med at dø. Derfor er det utrolig vigtigt at vaccinere sin hest.