juni 23, 2021

Er der forskel på en muslimsk og en kristen begravelse?

By Jette Ida Frederiksen

Den muslimske begravelse

I den muslimske trosbekendelse skal afdøde svøbes i hvide stykkeklæder og derefter lægges i jorden på højre side med ansigtet mod Mekka. Når begravelsen finder sted, læses der typisk vers fra Koranen, som egentlig minder meget om lignende vers i Biblen. Det typiske vers er vers 56 fra Sura 20, som lyder således: ”Fra denne jord skabte Vi jer, og til den skal I vende tilbage, og Vi skal frembringe jer af den endnu en gang”. Nogle muslimer vælger at begraves i deres hjemland, men i Danmark bliver flere danske muslimer begravet på en muslimsk gravplads herhjemme. Ofte sendes der ikke blomster, kort eller gaver til de pårørende ved en islamisk begravelse, men efter begravelsen holdes en sørgeperiode, hvor bekendte kan komme og kondolere de pårørende.

Den kristne begravelse

Det afgørende ritual ved en kristen begravelse er jordpåkastelse; det gælder både kistebegravelser på kirkegården og bisættelse. Præsten, der står for jordpåkastelsen, indleder også med en bøn, som minder meget om det forrige vers i forrige afsnit: ”af jord er du kommet, til jord skal du blive, af jorden skal du igen opstå”. Præsten kaster jord på kisten tre gange, og bagefter beder de tilstedeværende i fællesskab fadervor, mens præsten afslutter med en velsignelse. I den kristne trosbekendelse indledes både begravelser og bisættelser med en ceremoni, bøn, salmesang, oplæsning fra Biblen, prædiken og taler fra pårørende og præsten indgår. Den døde begraves med fødder og ansigt vendt mod øst.

Hvad er forskellene?

Der er altså nogle forskelle imellem de to begravelser. Først og fremmest begraves de hver især på forskellige vis: den ene på en kristen gravplads og den anden på en muslimsk. Derudover er der nogle forskellige ceremonier og traditioner: kristne holder taler, salmesang, læser op fra Biblen, kaster jord på den afdøde og kisten mm., hvorimod muslimer har færre ceremonier ved begravelsen. De læser dog også et lignende vers fra Koranen, som præsten også indleder med ved jordpåkastelsen. Derudover sættes de på forskellige vis i kisten og de afdøde iklædes forskelligt. Der er altså nogle forskelle, men det er ikke de helt store!