januar 26, 2021

Få hjælp til søvnproblemer med en søvnvejleder

By Jette Ida Frederiksen

Mængden af søvn, som man har brug for, afhænger af alderen. Som spæd sover man mange timer, mens søvntiden forkortes i takt med, at man bliver ældre. En ung voksen behøver i gennemsnit 7-8 timers søvn om natten, mens ældre kan klare sig med færre timers søvn.
 

Hvornår har man et søvnproblem: symptomer og årsager

Man har et søvnproblem, så snart man bliver påvirket i dagligdagen pga. for lidt eller forstyrret søvn. For lidt søvn kan medføre en række problemer, når man er vågen såsom:

– Koncentrationsbesvær

– Let tendens til irritation

– Hovedpine og maveproblemer

– Udpræget træthed og udmattelse

– Depression

– Nedsat motivation og overskud

Årsagerne til dårlig søvn og akutte søvnproblemer skyldes en række forskellige faktorer. Stress er en kendt årsag, hvor bekymringer og tankemylder fylder en del, og det kan være svært at falde i søvn eller at sove igennem. Det kan også skyldes depression, angst, bivirkninger fra medicin og usund kost og livsstil.

 

5 gode råd til at afhjælpe søvnproblemer

  1. Gå kun i seng, når du er træt. Kan du ikke falde i søvn inden for 30 minutter, kan du prøve at forlade soveværelset for en stund.
  2. Undgå koffein fx fra the og kaffe lige inden sengetid.
  3. Undgå fedtholdige madvarer og måltider inden sengetid.
  4. Sørg for at få lidt daglig motion, helst 60 minutters aktivitet i alt.
  5. Forsøg at skabe en sund døgnrytme, hvor du går i seng og står op på samme tid.


Få hjælp fra en søvnvejleder

Har du prøvet flere af ovenstående metoder, og føles drømmen om en ordentlig søvn længere væk end nogensinde før, er der stadig hjælp at hente hos en professionel søvnvejleder. En søvnvejleder hjælper dig med at forstå din søvn og arbejder med forskellige kognitive teknikker og adfærdsændringer, så du får nogle sundere søvnvaner.