december 21, 2020

Sådan opstår huller i tænderne

By Jette Ida Frederiksen

Det er ikke til at hverken se det eller mærke det i første omgang. Men et hul opstår faktisk ved at den naturlige plak på tænderne bryder igennem tandemaljen. Tandemaljen er tændernes forsvar og kan som oftest holde til ret meget. Men hvis man eksempelvis ikke får fjernet plak, ætser det sig igennem emaljen og kan forårsage huller i tænderne, som man i første omgang ikke kan se. Men hvis hullet får lov til at blive og udvikle sig, vil man kunne se det efterhånden.

Huller i tænderne – symptomer:

  • Tandsmerter ved indtagelse af kolde eller varme drikkevarer.
  • Tandsmerter ved indtagelse af sukker- eller syreholdig mad.
  • Synlige enten brune, sorte eller grå pletter på tænderne.
  • Dårlig ånde eller smag i munden.
  • Tandpine generelt.

Sådan undgår du huller

Husk at børste dine tænder to gange i mindst to minutter om dagen, og suppler gerne med tandtråd, hvis du vil være helt sikker på at undgå huller. Gå også regelmæssigt til tandlægen, for at komme huller i tænderne i forkøbet. Forsøg også gerne at nedsætte indtagelsen af sukkerholdige både drikkevarer og madvarer, det er nemlig med til at enten forårsage huller eller gøre hullerne endnu værre.

Kontakt tandlæge

Ved mistanke om huller kontakt da din lokale tandlæge hurtigst muligt. Jo hurtigere du reagerer på din mistanke, jo nemmere er det at behandle hullet. Om det er tandlæge i Viborg, Odense eller Slagelse, er der kompetente tandlæger, der tager hånd om dit problem.