maj 3, 2021

Støbning af sokkel

By Jette Ida Frederiksen

Hvad er en sokkel?

Alt godt i denne verdens synes at kræve nogle grundsten, der gør op for succesen for resten af projektet. Bare tænk på en sundere krop: måske træner du jævnligt og effektivt, men har du ikke styr på grundstenene, som er din kost, så kommer du ikke mange vegne. Og den samme analogi kan føres videre i bygningsverden, da en sokkel netop er fundamentet til f.eks. din bolig eller garage. Som alle andre ting kræver dit hus et slidstærkt fundament, som resten af huset kan hvilke på. Det er så at sige husets grundsten – og er der problemer med grundstenene, bliver der problemer med resten af bygningen.

 

Sådan støber du din sokkel

Planlægningen er enormt vigtigt, når du skal støbe din sokkel selv. Du bør have en tegning med mål, som du kan følge, hvorefter du afsætter disse mål i jorden vha. stolpe og snore. Derefter skal du udgrave renden til fundamentet, hvilket mindst er 90 cm under terræn. Bredden af fundamentet afhænger af dit projekt: en ikke opvarmet garage er typisk 15-25 cm, hvorimod en opvarmet bolig ville være 33-39 cm. Derefter fylder du renden med fabriksbeton til ca. 25 cm, som du stamper med en stolpe. Sådan fortsætter du, indtil du kommer lige op til terræn, hvor du afretter overfladen plant og lader det tørre. Hernæst mures der nogle blokke på toppen af betonen, som typisk er 15-20 cm over terræn.

 

Et støbeprojekt varier dog fra projekt til projekt, og vil du være sikker på, at det gøres rigtigt, så kan du altid kontakte en professionel for at få hjælp med dit støbearbejde!