februar 9, 2021

Slip af med tandlægeskræk

By Jette Ida Frederiksen

Det årlige tandlægetjek er for mange en stor udfordring. Det er nemlig sjældent en særlig behagelig oplevelse at få fjernet tandsten eller tjekket for huller. Derfor døjer mange med tandlægeskræk, hvilket kan gøre det svært at komme afsted hvert år. Hvis du lider af tandlægeskræk, men gerne vil gøre noget ved det, kan du læse med her og blive klogere på, hvad du kan gøre for ikke længere at være bange for at besøge din tandlæge. Det bedste er nemlig at få tænderne tjekket jævnligt, så det kan blive opdaget, hvis dine tænder fejler noget.

Giv tandlægen besked

Et af de bedste råd mod at slippe af med din tandlægeskræk er at være ærlig over for dig selv og din tandlæge. Forklar dem, at du ofte bliver meget nervøs, inden du skal tandlægen, fordi du synes det er en ubehagelig oplevelse. På den måde er din tandlæge forberedt og har mulighed for at være ekstra nænsom og forsigtig, når du kommer ind til dit tjek. Han eller hun vil måske bruge ekstra meget tid på at forklare dig, hvad der bliver gjort under tjekket, så du kan følge med i, hvad der foregår. De fleste tandlæger oplever mange patienter med tandlægeskræk og er således vant til at forklare tingene yderligere.

Det kan du selv gøre

Selvom tandlægen har et stort ansvar i forhold til at tøjle din tandlægeskræk, så er der også nogle ting, du selv kan gøre for at slippe af med den. Det gælder eksempelvis følgende:

  • Find en tandlæge, som du kan stole på, og som du har tillid til. Det vil automatisk gøre oplevelsen rarere.
  • Forsøg så vidt muligt at komme afsted til de årlige tjek. Ellers risikerer du, at du først tager til tandlægen, når dine tænder gør rigtig ondt, hvilket med sikkerhed resulterer i et ubehageligt tandlægebesøg. Kom ofte afsted, så dine tænder bliver vedligeholdt.
  • Tag en ven eller et familiemedlem med, så du ikke skal opleve det alene. Det er ikke pinligt at have tandlægeskræk, og du kommer nemmere igennem det med én ved din side.