april 21, 2021

Tilstopning af kloak

By Jette Ida Frederiksen

Døjer du ofte med en stoppet kloak, der forårsager dårlig lugt eller træge afløb? Det er ikke sjovt at gå med en kloaklugt i hjemmet eller i haven, og derfor kan det også være en fordel at vide, hvad du selv kan gøre, og hvornår der er brug for en spuling. I dette indlæg håber vi at kunne gøre dig klogere på netop dette.

 

Hvad kan stoppe kloakken?

Alt afhængigt af, hvor i hjemmet det drejer sig om, kan der være forskellige årsager til stoppede afløb. Hvis køkkenvasken ofte får mad- og fedtrester i sig, kan afløbet nemt stoppes til. Derfor er det en god idé ikke at være sparsom med de fedtede madrester, og som forebyggende indsats kan man også hælde kogende vand, evt. med lidt fedtopløseligt opvaskemiddel, i afløbet et par gange om ugen.

Er det toilettet, der ofte bliver stoppet hjemme hos dig, kan det måske skyldes brugen af de små skyl. For at undgå, at toilettet stopper, er det dog vigtigt ikke at smide vatpinde, bind og tamponer i toilettet, og hvis der er en tendens til stop, kan du med fordel bruge det store skyl lidt oftere end normalt.

 

Hvornår er der brug for professionel hjælp?

Drejer det sig om mindre tilstopninger af afløb, kan du måske selv klare det med lidt kogende vand eller en svupper i toilettet. Hvis dette ikke hjælper, kan du i stedet være nødt til at kontakte en autoriseret kloakmester, der kan foretage en spuling af dine afløb og kloak.